zdrowa-żywność

Czy jakość jedzenia ma znaczenie?

Coraz bardziej rośnie świadomość wśród konsumentów dotycząca tego, jak ważna jest zdrowa dieta. To, co spożywamy, nie jest obojętne dla naszego organizmu. Wpływa zarówno na sferę fizyczną, jak i psychiczną. Sięganie po wysoko przetworzoną żywność jest prostą drogą do podupadania na zdrowiu i rozwoju przeróżnych chorób. Sklepowe półki wręcz uginają się pod naporem rozmaitych produktów, ale jakość wielu z nich pozostawia dużo do życzenia. Metody ich produkcji sprawiają, że na próżno jest szukać w nich wartości odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Co ciekawe zdrowe jedzenie kosztuje zwykle więcej niż to przetworzone, co bardzo zaskakujące. Z lenistwa, braku czasu a czasem z powodu ograniczonego budżetu sięgamy po gotowe produkty.

Zdrowe jedzenie, czyli jakie?

Wiele osób nawet nie zastanawia się nad tym, dlaczego tylko jeden działa w całym hipermarkecie oznaczony jest jako zdrowa żywność – więcej informacji na Oliwka24 . Nasuwa się więc pytanie, czym są pozostałe produkty spożywcze? Nie trzeba być Einsteinem, żeby wysunąć prawidłowe wnioski. Spożywanie wysoko przetworzonej żywności może i jest dla wielu osób czymś smacznym i przyjemnym, ale jednocześnie bardzo destruktywnym dla zdrowia. Nie brakuje osób, które traktują swój żołądek jak przysłowiowy worek na śmieci. Później dziwią się, że zaczynają coraz gorzej się czuć i rozwijają się przeróżne choroby. Sposób odżywiania się ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o kondycję ciała i umysłu. Zaniedbując tę kwestię, prędzej czy później pojawią się tego konsekwencje.

Podczas wybierania żywności należy mieć na uwadze jakość zdrowotną produktu i jego wartość odżywczą. Znaczenie ma zwartość białka, procent tłuszczu i podaż węglowodanów. Na uwadze trzeba mieć też zawartość cukrów, witamin i minerałów. Termin przydatności do spożycia, skład i zawartość związków chemicznych to również bardzo istotne informacje. Trzeba mieć je na uwadze przy wyborze żywności. Ograniczenie podaży rafinowanych produktów i zastępowanie ich tymi jak najbardziej naturalnymi jest koniecznością, jeśli ktoś chce się cieszyć dobrym zdrowiem do późnych lat starości. W miarę możliwości powinno się sięgać po produkty, które pochodzą z ekologicznych upraw. Chodzi tutaj o jedzenie oznaczone bio, eko i organic.

Najważniejsze zasady zdrowego odżywiania:

• należy jeść regularnie, ale wystrzegać się przejadania;
• dieta powinna opierać się na jak najmniej przetworzonych produktach;
• bazować powinno się na świeżych warzywach;
• słodycze należy zastąpić owocami;
• korzystne jest ograniczenie spożycia węglowodanów na rzecz zdrowych tłuszczów;
• sięgać powinno się po dobre węglowodany złożone typu pełne ziarno, rośliny strączkowe, kasze i pseudo zboża;
• biały cukier powinien zniknąć z jadłospisu na zawsze;
• wystrzegać powinno się słodkich napojów;
• w przypadku nabiału należy wybierać ten dobrej jakości, najlepiej w postaci ukwaszonej.

 

Materiał zewnętrzny

Dodaj komentarz