Prosty przepis na grzyby marynowane

Jeżeli nie przepadasz za spożywaniem warzyw w surowej formie, spokojnie możesz zacząć zastępować je różnego rodzaju przetworami. Zachowują one niemalże sto procent pierwotnych substancji odżywczych. Śmiało można powiedzieć, że tradycyjne przetwory są bardzo zdrowe, zwłaszcza jeżeli wykonujesz je samodzielnie i przejmujesz kontrolę nad tym, co takiego do nich dorzucisz. Jeżeli jednak nigdy wcześniej nie wykonywałeś niczego podobnego, swoją nową kuchenną przygodę spróbuj rozpocząć od czegoś banalnie prostego. A będą to grzyby marynowane. Smaczne, odżywcze i proste w wykonaniu.

Do wykonania tego przetworu potrzebujesz dwóch kilogramów dowolnie wybranych grzybów (mogą to być np. podgrzybki, borowiki lub rydze), jednej cebuli, wody, octu, cukru i ulubionych przypraw (przykładowo: soli, ziela angielskiego, listków laurowych, ziarenek gorczycy oraz czarnego pieprzu). Od razu zakasuj rękawy i zabieraj się do pracy. Wszystkie grzyby oczyść i jeżeli jest taka potrzeba to obierz, a następnie przepłucz, by usunąć z nich wszelkie nieczystości. Pokrój je na niewielkie kawałki i od razu bierz się za cebulę, którą musisz obrać ze skórki i poszatkować na małe plasterki. Teraz możesz wykonać zalewę. Wlej do dużego garnka cztery całe szklanki zimnej wody i od razu dodaj do niej jedną szklankę octu oraz dwie łyżki cukru i dwie małe łyżeczki soli. Dorzuć przyprawy, dzięki którym twoje tradycyjne grzyby marynowane będą mieć jeszcze lepszy i przyjemniejszy dla nosa aromat. Taki roztwór musisz zagotować, aż do uzyskania zalewy.

Następny krok polega na delikatnym obrobieniu grzybów i cebuli. Musisz umieścić je w garnku wypełnionym wodą i trzymać na ogniu przez kilka minut, aby lekko je podgotować. Następnie odsącz warzywa z nadmiaru płynu i przełóż je do przygotowanych wcześniej słoiczków (naczynia muszą być oczywiście czyste, osuszone, a najlepiej wyparzone). Uważaj tylko, by nie przesadzić z ich ilością. Do warzyw dojdzie jeszcze zalewa, dlatego nie powinny one przekroczyć 1/3 wysokości naczynia. Następnie możesz zalać je przygotowanym wcześniej octowym roztworem. Wlej go po prostu tyle, ile zmieści się do słoiczka albo równomiernie przelewaj go do wszystkich naczyń, by w każdym z nich znalazła się taka sama dawka wywaru. Następnie słoiki musisz oczywiście zakręcić. Gdy będą już zamknięte, odwróć je tak, by ich zakrętki przylegały do blatu i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Schłodzone grzyby możesz umieścić później w piwnicy albo domowej spiżarni. Na pewno będziesz często do nich zaglądać.

Przetwory warzywne są znakomitą bazą dla przeróżnych dań. Możesz wykonywać z nich wspaniałe sosy, a także dodawać je do wszelakich mięs i ryb, zastępując nimi klasyczne przyprawy. Domowe grzyby marynowane będą też świetnym dodatkiem do obiadu. Możesz podawać je razem z kotletem schabowym i ziemniaczkami albo potrawką przygotowaną z kurczaka i chińskich warzyw. Dzięki nim na twoim talerzu nareszcie pojawi się większa ilość witamin i minerałów. Dieta stanie się po prostu bardziej wartościowa.

Opublikowany w Dom

Dodaj komentarz